"Zdrowie na talerzu"

Zdrowie na talerzu

W dniach 20 i 27 kwietnia br. odbyła się debata uczniowska na temat "Zdrowie na talerzu". Uczestnikami debaty były szkolne "świetliczaki". Uczniowie dowiedzieli się, jakie produkty powinny się znaleźć w codziennych posiłkach, ile porcji produktów dziennie powinni spożywać, jakie jest zapotrzebowanie młodego organizmu na białko, witaminy, tłuszcze. Celem spotkania było uświadomienie, jak istotną rolę w życiu człowieka stanowi prawidłowe odżywianie, a także aktywność fizyczna i spożywanie odpowiedniej ilości wody.

Po zakończeniu debaty "świetliczaki" sprawdziły swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania, biorąc udział w teście przeprowadzonym w formie quizu. Konkurs wzbudził wiele pozytywnych emocji, a w odgadywanie prawidłowych odpowiedzi włączyli się wszyscy uczniowie obecni na sali. Zwycięzcą został uczeń klasy II – Norbert Doliński, który otrzymał dyplom oraz słodki upominek. Jednakże pozostali uczestnicy również mogli liczyć na słodką niespodziankę.

Zdrowie na talerzuZdrowie na talerzuZdrowie na talerzuZdrowie na talerzuZdrowie na talerzu